Сума Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Comments

Оваа алатка е достапна само во Табеларен приказ. Постојат два начина на користење:

  • Изберете ја одредишната клетка, а потоа изберете ја оваа алатка и после тоа изберете го опсегот на клетки. Збирот на селектираните клетки ќе се појави во одредишната клетка.
  • Изберете го опсегот на клетки кој содржи повеќе од една клетка, а потоа изберете ја оваа алатка. Ако опсегот на клетките има повеќе редови, збирот на секоја колона ќе биде вметнат под колоната Ако има само еден ред, збирот на редот ќе биде десно од селекцијата. Ако го држите Shift кога кликнувате на иконата на оваа алатка, се пресметува збирот на секој ред од селектираната област.


© 2022 International GeoGebra Institute