Аритметичка средина Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа алатка е достапна само воТабеларен приказ. Постојат два начина како да се користи:

  • Изберете одредишната клетка, а потоа изберете ја оваа алатка и после тоа изберете го опсегот на клетки. Аритметичката средина на селектираните клетки ќе се појави во одредишната клетка.
  • Изберете го опсегот на клетки кој содржи повеќе од една клетка, а потоа изберете ја оваа алатка. Ако опсегот на клетките има повеќе редови, Аритметичката средина на секоја колона ќе биде вметнат под колоната. Ако има само еден ред, Аритметичката средина на редот ќе биде десно од селекцијата. Ако го држите Shift кога кликнувате на иконата на оваа алатка, се пресметува Аритметичката средина на секој ред од селектираната област .
© 2022 International GeoGebra Institute