Симетрала на агол Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Аголот на симетрали може да се дефинира на два начини (види и наредба СиметралаНаАгол):
  • Изборот на три точки A, B, и C продуцира симетрала на агол од приложениот агол, каде точката B е на врвот.
  • Изборот на две линии ги продуцира нивните две симетрали на агол.
Забелешка: Насоката на вектори од сите симетрали на аголот има дожина 1.
© 2022 International GeoGebra Institute