Геометриско место Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Изберете точка B кој зависи од друга точка А и чии геометриска положба треба да се направи. Потоа, кликни на точка A за да креирада геометриска положба за точката B (види исто така ГеометрискаПоложба наредба).
Забелешка: Точка A мора да биде точка на објектот (пр. линија , сегмент/интервал, кружница).
Пример:
  • Tип f(x) = x^2 – 2x – 1 во Поле за внес" потоа притисни Внесете-клуч .
  • Поставете нова точка Ax-оската (види Tool New Point.gif Нова точка алатка; види Точка наредба).
  • Креирајте точка B = (x(A), f'(x(A))) којa зависи од точка A.
  • Селектирај алатка Tool Locus.gif а последователно и кликнете на точка B и точка A.
  • Повлечете точка A заедно x-оската да се види точкта B поместувањето заедно е геометриска линија од точки.
Предупредување Предупредување: Геометриската положба е недефинирна, ако e зависна точка зависи од точка со две параметри или ПараметарнаПатеката Наредба.
© 2021 International GeoGebra Institute