Тангенти Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Тангенти на конусен пресек може да се добијат на неколку начини (погледни Тангента):
  • Изборот на точката A и конусот c ги продуцира сите тангенти низ A до c.
  • Изборот на линија g и конусот c ги продуцира сите тангенти на c кои се паралелни на линијата g.
  • Изборот на точка A и некоја функција f продуцира тангента на f во x = x(A).
  • Изборот на двете кружници c и d продуцира заеднички тангенти на двете кружници (до 4)
Забелешка: x(A) ја претставува x- координатата на точката A. Доколку точката A лежи на графикот на функцијата, тангентата поминува низ точката A.
© 2022 International GeoGebra Institute