Вметнување текст Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Со оваа алатка можете да креирате статички и динамички текст или LaTeX формули во Графички поглед.

Најпрво, треба да ja наведете локацијата на текстот на еден од следниве начини:

  • Кликнете во графички поглед за да создадетe нов текст на оваа локација
  • Кликнете на точка да се создаде нов текст кој е прикачен на оваа точка.
Забелешка: Можете да ја прецизирате позицијата на еден текст како апсолутна на екранот или во однос на координатниот систем на основниот таб Дијалог прозорец за карактеристики.

Потоа, ќе се појави дијалог каде што може да го внесете вашиот текст, коj можe да бидат статични, динамичен, или мешан.

Текстот кој го пишувате директно во Уреди полето се смета како статички, односно тоа не е под влијание на објектини модификации. Ако треба да се создаде еден динамички текст,кој прикажува на менување на вредности на објектот, одберете сродни објект од објекти списокот на спуштање. Соодветното име е прикажано, затворенo во сива кутија, во Измени поле, и неговата вредност се прикажува во Преглед" кутија. Со десен клик на сивото поле ви овозможува да изберете "Дефиниција" или "вредност" за секој динамичен објект.


Исто така е можно да се изврши алгебарски операции или се применуваат посебни команди за овие објекти, само кликање на сивата кутија и пишување на алгебарскa операција или Геогебра Текст Наредба . Резултатите од овие операции ќе бидат динамички прикажани во текстот од резултатот, во Графички поглед.

Најдобари визуелни резултати се добиени при користење на латекс форматирање за формули. Неговата употреба е едноставна и интуитивна: само провери на LaTeX формула , и изберете ja саканaта формула дефинирана од списокот на спуштање. Можете исто така да изберете различни математички симболи и оператори од Симболи од списокот на спуштање.

Види исто така

© 2021 International GeoGebra Institute