Лизгач Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Кликнете на кое било слободно место во Графички поглед за да создадете лизгач за број или агол. Појавувачкиот дијалог прозорец ви овозможува да одредите Име, Интервал [min, max], и Зголемување на бројот или аголот, како и Порамнување и Ширина на лизгачот (во пиксели), и неговата Брзина и Анимационен модалитет.

Забелешка: Во Лизгач прозорецот можете да внесете степен симболl ° или пи (π) за интервал и зголемување со користење на следниве кратенки на тастатурата:
  • Alt-O (Mac OS: Ctrl-O) за степен симбол °
  • Alt-P (Mac OS: Ctrl-P) за пи симбол π

Позицијата на лизгачот може да биде апсолутна во Графички поглед (тоа значи дека лизгачот не е засегнат со зумирање, но секогаш останува во видливиот дел на Графички поглед) или во однос на координатниот систем (види Дијалог прозорец за карактеристики од соодветниот број или агол).

Забелешка:
© 2021 International GeoGebra Institute