Пресметување на Веројатност Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Comments

Со кликнување на оваа алатка се отвора дијалогот за пресметување и графичко претставување на дистрибуцијата на веројатност.

  • За да ја промените дистрибуција кликнете на паѓачкото мени за дистрибуција и изберете една од листата. Притоа можат да се променат и параметрите за дистрибуција во соседните текст кутии.
  • За да се пресмета веројатноста кликнете на паѓачкото мени за веројатност и изберете го типотна интервал (Интервал, Лева Страна и Десна Страна). Притоа може да се промени на границите на пресметување на веројатност во соседните текст кутии. Исто може да се најде веројатност со поместување на точките по x-оската во графиконот.

Опции

Калкулаторот за веројатност има стил-лента со опции за промена на поставки и извоз на графиконот. За да ја отворите стил-лентата, кликнете на копчето за отварање во почетната лента или со двоен клик на почетната лента. Од стил-лентата може да се менува децималното заокружување, користи кумулативни веројатност и извоз на графиконот.

Влечи и Отпушти

Кога глувчето е поставено на врвот на графичкиот прозорец курсорот ќе се смени во рака. Од тука:
  • можете да се повлече графиконот во Графичкиот прозорец или да се создаде нов графикон.
  • или може да се повлече сликата од графиконот во друга апликација која ќе ја прифати сликата.


© 2021 International GeoGebra Institute