СлучајнаБиномнаПроменлива Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
СлучајнаБиномнаПроменлива[ <број на обиди>, <веројатност> ]
Генерира случаен број од биномната распределба со nобиди и веројатност p.
Пример:
СлучајнаБиномнаПроменлива[3, 0.1] дава j ∈ {0, 1, 2, 3}, каде веројатноста за добивање на j е веројатноста на некој настан со веројатност 0.1 случувања и j обиди.

CAS Синтакса

СлучајнаБиномнаПроменлива[ <број на обиди>, <веројатност> ]
Генерира случаен број од биномната распределба со nобиди и веројатност p.
Пример:
СлучајнаБиномнаПроменлива[3, 0.1] дава j ∈ {0, 1, 2, 3}, каде веројатноста за добивање на j е веројатноста на некој настан со веројатност 0.1 случувања и j обиди.
© 2021 International GeoGebra Institute