Гама Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Гама[ <алфа α>, <бета β>, x ]
Ја дава густината на веројатност (PDF) на [распределба] со параметри α и β.
Гама[ <алфа>, <бета>, х, <Булова константа> ]
Ако константата е точно, креира кумулативната функција на гама распределбата (CDF), инаку креира PDF на гама распределба.
Гама[ <алфа>, <бета>, <Вредност на променлива> ]
Ја пресметува вредноста на кумулативна распределба на гама распределбата на вредноста v, т.е. кумулативната веројатност P(X≤v) каде X е случајна променлива со гама распределбата дадена од страна на параметри α и β'.
Забелешка: Дава веројатноста за вредноста на дадено x-координата (односно површината под кривата на гама распределбата која е лево од дадената x-координата).

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е подржана само следната синтакса:

Гама[ <алфа>, <бета>, <Вредност на променлива> ]
Ја пресметува вредноста на кумулативна распределба на гама распределбата на вредноста v, т.е. на кумулативната веројатност P(X≤v) каде X е случајна променлива со гама распределбата дадена од страна на параметри α и β'.
© 2021 International GeoGebra Institute