СлучајнаНормалнаПроменлива Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
СлучајнаНормалнаПроменлива[ <аритметичка средина>, <стандардно отстапување> ]
Генерира случаен број од нормална распределба со средна вредност и стандардна девијација.
Пример:
СлучајнаНормалнаПроменлива[3, 0.1] дава случајна вредност од нормална распределба со средната вредност на 3 и стандардната девијација на 0,1.

CAS Синтакса

СлучајнаНормалнаПроменлива[ <аритметичка средина>, <стандардно отстапување> ]
Генерира случаен број од нормална распределба со средна вредност и стандардна девијација.
Пример:
СлучајнаНормалнаПроменлива[3, 0.1] дава случајна вредност од нормална распределба со средната вредност на 3 и стандардната девијација на 0,1.
© 2022 International GeoGebra Institute