НормалнаРаспределба Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
НормалнаРаспределба[ <аритметичка средина μ>, <стандардно отстапување σ>, <x> ]
Ја дава густината на веројатноста НормалнаРаспределба Наредба.
НормалнаРаспределба[ <аритметичка средина μ>, <стандардно отстапување σ>, <x> ,<булова константа> ]
Ако Константата е точна, креира константна распределба како функција на нормална распределба, инаку создава PDF на нормална распределба.
НормалнаРаспределба[ <аритметичка средина μ>, <стандардно отстапување σ>, <вредност на променлива> ]
Ја дава функцијата Φ((x – μ) / σ) во v каде Φ е константна распределба за функцијата N(0,1).
Забелешка: Ја дава вредноста од x - координатата.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е поддржана само следната синтакса:

НормалнаРаспределба[ <аритметичка средина μ>, <стандардно отстапување σ>, <вредност на променлива> ]
Ја дава функцијата Φ((x – μ) / σ) во v каде Φ е константна распределба за функцијата N(0,1).
Пример:
НормалнаРаспределба[2, 0.5, 1] дава 0.5 erf(-\sqrt{2}) + 0.5.
© 2021 International GeoGebra Institute