Експоненцијална Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Експоненцијална[ <ламбда>, x ]
Ја дава густината на веројатноста со параметар λ.
Експоненцијална[ <ламбда>, x, <Булова кумулатива> ]
Ако Константата е точно, создава кумулативна распределба (CDF) на експоненцијалната распределба, инаку создава PDF на експоненцијална распределба.
Експоненцијална[ <ламбда>, <Вредност на променлива> ]
Ја дава вредноста на кумулативната распределба како функција на експоненцијална распределба на V, односно веројатноста P (x ≤ V) каде што x е случајна променлива со Експоненцијална распределба со параметар λ.
Забелешка: Ја дава веројатноста за дадена x-кордината како вредност (или област под Експоненцијална распределба која е крива лево од дадената x-координатата).

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е подржана само следната синтакса:

Експоненцијална[ <ламбда>, <Вредност на променлива> ]
Ја дава вредноста на кумулативна распределба како функција на експоненцијална распределба на V, односно веројатноста P (x ≤ V) каде што x е случајна променлива со Експоненцијална распределба со параметар λ.
Пример:
Експоненцијална[2, 1] дава \frac{e^{2}-1}{e^{2} } , што е приближно 0.86.
© 2021 International GeoGebra Institute