Паскал Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Паскал[ <Број на поволни настани r>, <веројатност на поволниот настан p> ]
Параметри
Број на успеси: број на независни Бернулиеви испитувања кои мора да бидат успешни
Веројатноста за успех: веројатноста за успех во една проба.
Паскал[ <Број на поволни настани r>, <веројатност на поволниот настан p> ,<булова константа> ]
Го дава графикот на Паскаловата распределба кога Константата = неточна.
Го дава графикот на Паскаловата распределба кога Константата = точна.
Првите два параметри се исти како погоре.
Паскал[ <Број на поволни настани r>, <веројатност на поволниот настан p>, <вредност на променливата>, <булова константа> ]
Ако X е случајна Паскалова променлива.
Го дава P( X = v) кога Константата =неточна.
Го дава P( X ≤ v) кога Константата = точна.
Првите два параметри се исти како погоре.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е поддржана само следната синтакса:

Паскал[ <Број на поволни настани r>, <веројатност на поволниот настан p>, <вредност на променливата>, <булова константа> ]
Ако X е случајна Паскалова променлива.
Го дава P( X = v) кога Константата =неточна.
Го дава P( X ≤ v) кога Константата = точна.
© 2021 International GeoGebra Institute