СлучаенБрој Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
СлучаенПомеѓу[ <најмал цел број>, <најголем цел број> ]
Генерира случаен цел број помеѓу најмалиот и најголемиот број (вклучувајќи ги и нив).
Пример:
СлучаенПомеѓу[0, 10] Генерира случаен цел број помеѓу 0 и 10 (вклучувајќи ги и 0 и 10)
СлучаенПомеѓу[ <најмал цел број>, <најголем цел број, Булова > ]
Ако Булова=true, генерира случаен цел број помеѓу најмалиот и најголемиот (вклучувајќи ги и нив), кој се обновува само еднаш (при отворање на датотеката и на поништи/повтори).
Забелешка: Притискај F9 за да се види разликата помеѓу овие две синтакси.

CAS Syntax

СлучаенПомеѓу[ <најмал цел број>, <најголем цел број> ]
Генерира случаен цел број помеѓу најмалиот и најголемиот број (вклучувајќи ги и нив).
Пример:
СлучаенПомеѓу[0, 10] Генерира случаен цел број помеѓу 0 и 10 (вклучувајќи ги и 0 и 10)
© 2021 International GeoGebra Institute