ДинамичкиКоординати Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ДинамичкиКоординати[ <Точка A>, <Број X>, <Број Y> ]
Креира точка со координати (X, Y). Оваа точка е зависна, но може да се помести. Секогаш кога ќе се прави обид да се помести точката на нова точка со координати (x, y), точка А е поместува таму и координатите на новата точка се пресметуваат. Работи најдобро ако точка А не е видлива. Најмалку еден од Х и Y треба да зависи од А.

{{Example|1=

  • B=ДинамичкиКоординати[A,round(x(A)),round(y(A))]. Кога ќе се врши обид за поместување на B со (1.3,2.1) со користење на Tool Move.gif Поместување Алатка, точката A има координати (1.3,2.1) и B се појавува на кординатите (1,2).
  • B=ДинамичкиКоординати[A,x(A),min(y(A),sin(x(A)))] креира точка под sin(x).
Забелешка: ТочкаНа Наредба[y<sin(x)] е полесно решение во овај случај.
  • Следните примери покажуваат и други начини за ограничување на една точка C: let A=Точка[xAxis] и B=Точка[xAxis]. Сега напишете: ДинамичкиКоординати[B, Min[x(B),x(A)],0] , и притиснете го копчето ентер, ПоставиПоглед[B, 1, false], и притиснете ентер, ПоставиНиво[C, 1], и притиснете ентер. Сега C не може да се помести (влечи) надесно од А.
  • Дефинирање A=(1,2). Како влезните параметри се ПоставиПоглед[A, 1, false] и потоа притисни ентер, B=ДинамичкиКоординати[A, Ако [x(A) > 3, 3, Ако[x(A) < -(3), -3, Ако[x(A)< 0, round(x(A)), x(A)]]], Ако[x(A) < 0, 0.5, Ако[y(A) > 2, 2, Ако[y(A) <0, 0, y(A)]]]], и потоа притиснете ентер.
  • Овој пример ја „залепува“ точката С на точката А кога С е извлечена во близина на А. Дефинирајте A=(1,2) и B=(2,3). Сега во Поле за внес, пишете: ПоставиПоглед[B, 1, false] и притиснете ентер, C=ДинамичкиКоординати[B, Ако[Растојание[A, B] < 1, x(A), x(B)], Ако[Растојание[A, B] < 1, y(A), y(B)]] и притиснете ентер. Сега со користење на Tool Move.gif приближи ја точката С до точката А.
© 2023 International GeoGebra Institute