ПримениМатрица Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПримениМатрица[ <матрица M>, <геометриски објект O>]
Трансформација на објектот така што точката P на O е обележана како
  • точка M*P во случај M е A 2x2 матрица или
  • точка Проект(M*(x(P), y(P), 1)) каде Проект е извршено мапирање на точка (x,y,z) во (x/z, y/z) во случај 3x3 матрица.
ПримениМатрица[ <матрица M>, <слика I>]
Се врши истата трансформација и на сликатат I.
© 2021 International GeoGebra Institute