ЕдинеченВектор Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ЕдинеченВектор[ <вектор> ]
Го дава векторот со должина 1, која има иста насока и ориентација како на даден вектор.
Пример:
Let v=\begin{pmatrix}3\\4\end{pmatrix}. ЕдинеченВектор[v] дава \begin{pmatrix}0.6\\0.8\end{pmatrix}.
ЕдинеченВектор[ <права> ]
Ја дава насоката на векторот на дадена линија, со должина 1.
Пример:
ЕдинеченВектор[3x + 4y = 5] дава \begin{pmatrix}0.8\\-0.6\end{pmatrix}.
ЕдинеченВектор[ <отсечка> ]
Ја дава насоката на векторот на даден сегмент, со должина 1.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е дозволена само една синтакса:

ЕдинеченВектор[ <вектор> ]
Го дава векторот со должина 1, која има иста насока и ориентација како на даден вектор.
Пример:
ЕдинеченВектор[{a, b}] дава {\frac{a}{\sqrt{a^{2} + b^{2}}}, \frac{b}{\sqrt{a^{2} + b^{2}}}}.
Пример:
ЕдинеченВектор[{2, 4, 4}] дава {\frac{1}{3}, \frac{2}{3}, \frac{2}{3}}.
© 2021 International GeoGebra Institute