Реши Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа наредбаа е достапна само во CAS Поглед.

Реши[ <равенка во х> ]
Решава равенка за дадена главна променлива и дава листа на сите решенија.
Пример:
Реши[x^2 = 4x] дава {x = 4, x = 0}, решенијата на x2 = 4x.
Реши[ <равенка>, <променлива> ]
Решава равенка за дадена непозната променлива и дава листа на сите решенија.
Пример:
Реши[x * a^2 = 4a, a] дава \{a = \frac{4}{x}, a = 0\}, решенијата на x a2 = 4a.
Реши[ <листа од равенка>, <листа од променливи> ]
Решава равенка за дадена главна променлива и дава листа на сите решенија.
Пример:
  • Реши[{x = 4 x + y , y + x = 2}, {x, y}] дава {{x = -1, y = 3}}, решенијата на x = 4x + y и y + x = 2, и
  • Реши[{2a^2 + 5a + 3 = b, a + b = 3}, {a, b}] дава {{a = 0, b = 3}, {a = -3, b = 6}}.
Забелешка: Види и Решенија Наредба.
© 2022 International GeoGebra Institute