НормаленВектор Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
НормаленВектор[ <права> ]
Го дава нормалниот вектор на дадена линија.
Забелешка: A согласно со равенката ax + by = c се добива нормален вектор (a, b).
НормаленВектор[ <отсечка> ]
Го дава нормалниот вектор на сегментот со еднаква должина.
НормаленВектор[ <вектор v> ]
Го дава нормалниот вектор на даден вектор.
Забелешка: A согласно со равенката(a, b) се добива нормален вектор (-b, a).

CAS Синтакса

НормаленВектор[ <вектор v> ]
Го дава нормалниот вектор на даден вектор.
Пример:
  • НормаленВектор[[(3, 2)] дава вектор {-2, 3}.
  • НормаленВектор[(a, b)] дава вектор {-b, a}.
© 2021 International GeoGebra Institute