ЕдинеченНормаленВектор Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ЕдинеченНормаленВектор[ <права> ]
Дава единечен нормален вектор со должина 1 на дадена линија.
Пример:
ЕдинеченНормаленВектор[3x + 4y = 5] дава \begin{pmatrix}0.6\\0.8\end{pmatrix}.
ЕдинеченНормаленВектор[ <отсечка> ]
Дава единечен нормален вектор со должина 1 на дадена отсечка.
ЕдинеченНормаленВектор[ <вектор> ]
Дава единечен нормален вектор со должина 1 на даден вектор.
Пример:
Let v=\begin{pmatrix}3\\4\end{pmatrix}. ЕдинеченНормаленВектор[v] дава \begin{pmatrix}-0.8\\0.6\end{pmatrix}.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е дозволена само една синтакса:

ЕдинеченНормаленВектор[ <вектор> ]
Дава единечен нормален вектор со должина 1 на даден вектор.
Пример:
ЕдинеченНормаленВектор[{a, b}] дава {\frac{-b}{\sqrt{a^{2} + b^{2}}}, \frac{a}{\sqrt{a^{2} + b^{2}}}}.
© 2021 International GeoGebra Institute