Детерминанта Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Детерминанта[ <матрица> ]
Ја враќа детерминантата на дадена матрица.
Пример:
Детерминанта[{{1, 2}, {3, 4}}] дава -2.

CAS Синтакса

Детерминанта[ <матрица> ]
Ја враќа детерминанта на дадената матрица. Ако матрицата содржи недефинирани променливи, тогаш дава формула за определување на недефинираните променливи.
Пример:
Детерминанта[{{1, a}, {b, 4}}] дава -a b + 4.
© 2021 International GeoGebra Institute