Транспонира Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Транспонира[ <матрица> ]
Ја дава транспонираната матрица на дадената.
Пример:
Tранспонира[{{1, 2, 3}, {4, 5, 6}, {7, 8, 9}}] дава матрица \begin{pmatrix}1&4&7\\ 2&5&8\\ 3&6&9\end{pmatrix}.

CAS Синтакса

Транспонира[ <матрица> ]
Ја дава транспонираната матрица на дадената.
Пример:
Транспонира[{{a, b}, {c, d}}] дава матрица \begin{pmatrix}a&c\\b&d\end{pmatrix}.
© 2021 International GeoGebra Institute