Зипф Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Зипф[ <Број на Елементи>, <Експонент> ]
Го дава графикот на распределбата.
Параметри:
Бројот на елементи: Бројот на елементи кој се разгледува
Екдпонент: Експонент на распределбата
Зипф[ <Број на Елементи>, <Експонент>, <Вредност на променлива> ]
Го дава графикот на Зипф распределбата кога Константата = неточна.
Го дава графикот на комулативна Паскал распределба кога Константата = точна.
Првите два параметри се еднакви како погоре.
Зипф[ <Број на Елементи>, <Експонент>, <Вредност на променлива>, <булова константа> ]
Нека X биде случајна Зипф променлива.
Дава P( X = v) кога Константата = неточна.
Дава P( X ≤ v) кога Константата = точна.
Првите два параметри се еднакви како погоре.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е дозволена само една синтакса

Зипф[ <Број на Елементи>, <Експонент>, <Вредност на променлива>, <булова константа> ]
Нека X биде случајна Зипф променлива.
Дава P( X = v) кога Константата = неточна.
Дава P( X ≤ v) кога Константата = точна.
© 2021 International GeoGebra Institute