Упрости Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Упрости[ <функција> ]
Ја упростува самата функција ако е можно тоа.
Пример:
Упрости[x + x + x] дава f(x) = 3x.
Упрости[ <Tекст> ]
Обиди да се средат и упростат текст изразите.
Пример:
Заa=b=c=-1 Упрости["f(x) = " + a + "x² + " + b + "x + " + c] даваf(x)=-x^2 - x - 1.
Забелешка: На Текст Наредба обично даваат подобри резултати и е поедноставно.

CAS Синтакса

Упрости[ <функција> ]
Ја упростува самата функција ако е можно тоа.
Пример:
Упрости[3 * x + 4 * x + a * x] дава x * (a + 7).
© 2022 International GeoGebra Institute