Мод Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Мод[ <деленик>, <делител> ]
Го дава остатокот кога цел број a се подели со цел број b.
Пример:
Mod[9, 4] дава 1.
Мод[ <деленик>, <делител> ]
Го дава остатокот кога првиот полином е поделен со вториот полином.
Пример:
Mod[x^3 + x^2 + x + 6, x^2 - 3] дава 9 x + 4.

CAS Синтакса

Мод[ <деленик>, <делител> ]
Го дава остатокот кога цел број a се подели со цел број b.
Пример:
Mod[9, 4] дава 1.
Мод[ <деленик>, <делител> ]
Го дава остатокот кога првиот полином е поделен со вториот полином.
Пример:
Mod[x^3 + x^2 + x + 6, x^2 - 3] дава 9 x + 4.
© 2022 International GeoGebra Institute