Фактор Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Фактор[ <Полином> ]
Дава фактор на полиномот.
Пример:
Фактор[x^2 + x - 6] дава f(x) = (x - 2) (x + 3).

CAS Синтакса

Фактор[ <Полином> ]
Дава фактори на полиномот.
Пример:
Фактор[x^2 - y^2] дава (x + y) (x - y).
Фактор[ <Израз>, <Променлива> ]
Дава фактор на израз во однос на дадена променлива.
Пример:
  • Фактор[x^2 - y^2, x] дава (x + y) (x - y), на факторот x2 - y2 во однос на x,
  • Фактор[x^2 - y^2, y] дава (-x - y) (-x + y), на факторот x2 - y2 во однос на y.
Забелешка:
© 2023 International GeoGebra Institute