НЗС Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Нзс[ Број a, Број b]
Го дава најмалиот заеднички содржател од два внесени броеви a и b.
Пример:
НЗС[12, 15] дава 60.
Нзс[Листа од броеви]
Го дава најмалиот заеднички содржател од листат на броеви.
Пример:
НЗС[{12, 30, 18}] дава 180.

CAS Синтакса

Нзс[ Број a, Број b]

Го дава најмалиот заеднички содржател од два внесени броеви a и b.

Пример:
НЗС[12, 15] дава 60.
Нзс[Листа од броеви]
Го дава најмалиот заеднички содржател од листат на броеви.
Пример:
НЗС[{12, 30, 18}] дава 180.
Нзс[Пилоном, Полоном]
Го дава најмалиот заеднички содржател од два внесени полиноми.
Пример:
НЗС[x^2 + 4 x + 4, x^2 - x - 6] дава x³ + x² - 8x - 12.
Нзс[Листа од полиноми]
Го дава најмалиот заеднички содржател од листа на полиноми.
Пример:
НЗС[{x^2 + 4 x + 4, x^2 - x - 6, x³ - 4x² - 3x + 18}] дава x⁴ - 2x³ - 11x² + 12x + 36.
© 2022 International GeoGebra Institute