Тангента Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Тангента[ <точка>, <конусен пресек> ]
Ги дава (сите) тангенти низ точката на конусен пресек.
Тангента[ <паралелна права>, <конусен пресек> ]
Ги дава (сите) тангенти на конусен пресек кои се паралелни на дадена линија.
Тангента[ <отсечка>, <конусен пресек> ]
Ги дава (сите) тангенти на конусен пресек кои се паралелни со дадениот сегмент.
Тангента[ <х-вредност>, <функција> ]
Ја дава тангентата на функцијата x = a.
Тангента[ <точка>, <функција> ]
Ја дава тангентата на функцијата x = x(A).
Забелешка: x(A) е x-координата на точката A.
Тангента[ <точка>, <конусен пресек> ]
Ја дава тангентата на кривата во дадена точка.
Тангента[ <конусен пресек>, <конусен пресек> ]
Ги дава заеднички тангентите на двете кружници (до 4).
Забелешка: Види ја и Tool Tangents.gif алатка.
© 2021 International GeoGebra Institute