Сума Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Сума [<листа>]
Ја пресметува сумата на сите листа елементи.
Пример:
 • Сума[{1, 2, 3}] се добива бројот a = 6.
 • Сума[{x^2, x^3}] се добиваf(x) = x2 + x3.
 • Сума[Низа[i, i, 1, 100]] се добива бројот a = 5050.
 • Сума[{(1, 2), (2, 3)}] се добива точка A = (3, 5).
 • Сума[{(1, 2), 3}] се добива точка B = (4, 2).
 • Сума[{"a", "b", "c"}] се добива текст "abc".
Забелешка: Оваа команда работи за броеви, точки, вектори, текст, и функции.
Сума [<листа>, <број n на елементи>]
Го пресметува збирот на првите n елементи од листата .
Пример:
 • Сума[{1, 2, 3}] се добива 6.
 • Сума[{a, b, c}] се добива a + b + c.
Сума [ <Израз f(t)>, <Променлива t>, <Почетна вредност s>, <Крајна вредност e>]
Ја пресметува сумата \sum_{t=s}^{e}f(t). Вредноста може да биде бесконечност.
Пример:
 • Сума[i^2, i, 1, 3] се добива 14.
 • Сума[r^i, i, 0, n] се добива \frac{r^{n+1} - 1}{r - 1}.
 • Сума[(1/3)^i, i, 0, бесконечност] се добива \frac{3}{2}.
© 2023 International GeoGebra Institute