Медијана Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Медијана[ <листа на броеви> ]
Дава медијана на листата елементи.
Пример:
  • Медијана[{1, 2, 3}] дава 2 и
  • Медијана[{1, 1, 8, 8}] дава 4,5.
Забелешка:
Ако должината на дадената листа е парна вредност, се добива аритметичка средина од двата централни елементи.

CAS Синтакса

Медијана[ <листа на броеви> ]
Одредува медијана на листата елементи.
Пример:
  • Медијана[{1, 2, 3}] дава 2 и
  • Медијана[{1, 1, 8, 8}] дава 4,5.
Забелешка:
Ако должината на дадената листа е парна вредност, се добива аритметичка средина од двата централни елементи.
© 2021 International GeoGebra Institute