Апроксимација Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Апроксимација[ <Листа од точки>,<Листа од Фукнции> ]
Пресметува поени за линеарната комбинација на функции во листата.
Пример: Со L={A,B,C,...}, f(x)=1, g(x)=x, h(x)=e^x, F={f,g,h} Командата Апроксимација[L,F] пресметува функција во форма a + b x + c e^x за точките во листата.
Апроксимација[<Листа од точки>, <функција>]
Пресметува функција со минимална квадратна грешка за точките во листата. Функцијата мора да зависи од еден или повеќе лизгачи, кои се земени како почетни вредностите на параметрите за да бидат оптимизирани. На не-линеарни итерација може да не конвергира, но подесување на лизгачи за подобра почетна точка може да помогне.
© 2021 International GeoGebra Institute