АритметичкаСредина Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
АритметичкаСредина[ <листа на броеви> ]
Ја пресметува средната вредност од листата на елементи.
АритметичкаСрединаX[ <листа на точки> ]
Ја пресметува средната вредност на x- координатите на точките во листата.
АритметичкаСрединаY[ <листа на точки> ]
Ја пресметува средната вредност на y- координатите на точките во листата.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е подржана следната синтакса

АритметичкаСредина[ <листа на броеви> ]
Ја пресметува средната вредност од листата на броеви.
Пример:
АритметичкаСредина[{1, 2, 3, 5, 44}] Со решение 11.
Забелешка:
© 2021 International GeoGebra Institute