ПерцентиленРанг Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПерцентиленРанг [<листа од броеви >, <процент>]
Нека P е вредност на дадениот процент.
Дава вредност, која ги претставува првите P-проценти на нумеричката листа, кога е сортирана во растечки редослед. Процентот мора да биде број во интервалот 0 <p ≤ 1.
Забелешка: командите квартил и ПерцентиленРанг користат различни правила и не секогаш враќаат соодветни резултати. На пример,
Q1 [{1,2,3,4}] = 2
ПерцентиленРанг [{1,2,3,4}, 0,25] = 1
© 2023 International GeoGebra Institute