Коваријација Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Коваријација[ <листа од броеви>, <листа од броеви> ]
Пресметува коваријација користејќи ги елементите од двете листи.
Коваријација[ <листа од точки> ]
Пресметува коваријација користејќи ги x- и y-координатите на точките.

CAS Синтакса

Коваријација[ <листа од броеви>, <листа од броеви> ]
Пресметува коваријација користејќи ги елементите од двете листи
Пример:
Коваријација[{1, 2, 3}, {1, 3, 7}] е 2, коваријацијата на {1, 2, 3} и {1, 3, 7}.
Коваријација[ <листа од точки> ]
Пресметува коваријација користејќи ги x- и y-координатите на точките.
Пример:
Коваријација[{(1, 1), (2, 3), (3, 7)}] е 2, коваријацијата на {1, 2, 3} и{1, 3, 7}.
© 2022 International GeoGebra Institute