ГрешкиприКвадратнаСума Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ГрешкиприКвадратнаСума[ <листа на точки>, <функција> ]
Го пресметува збирот на квадрираните грешки SSE, меѓу y-вредноста во листата и вредноста на функцијата со х-вредности во листата.
Пример: Ако постои листа на точки: L = {A, B, C, D, E} и на пример се пресметува: f (x) = ПолиномнаАпроксимација[L, 1] и g (x) = ПолиномнаАпроксимација[L, 2] , тогаш можно е да се одлучи која од двете функции нуди најдобро решение, односно има најмал збир на квадрираните грешки (Gauss), со споредување на: sse_f = ГрешкиприКвадратнаСума[L, f] и sse_g = ГрешкиприКвадратнаСума[L, g ].
© 2022 International GeoGebra Institute