Вметни Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Вметни[ <објект>, <листа>, <позиција> ]
Креира нова листа при што се вметнува објектот во листата на дадената позиција.
Пример: Вметни[x^2, {1, 2, 3, 4, 5}, 3] места x2 на третата позиција ја дава листата {1, 2, x2, 3, 4, 5}.
Забелешка: Ако позицијата е негативен број, позицијата на објектот се број од десно.
Пример: Вметни[x^2, {1, 2, 3, 4, 5}, -1]места x2 на крајот се добива листата {1, 2, 3, 4, 5, x2}.
Вметни[ <листа>, <листа>, <позиција> ]
Креира нова листа при што се внесуваат сите елементи на Листа 1 во Листа2 од дадената позиција.
Пример: Вметни[{11, 12}, {1, 2, 3, 4, 5}, 3] ги става од елементите на Листа 1 од третата позиција (3) преминува со ставање на елементите од Листа 2, а потоа продолжува со елементите од Листа 1 и се добива следната нова листа {1, 2, 11, 12, 3, 4, 5}.
Забелешка: Ако позицијата е негативен број, позицијата на објектот се број од десно.
Пример: Вметни[{11, 12}, {1, 2, 3, 4, 5}, -2] ги вметнува елементите на Листа 1 пред последниот елемент на Листа 2 , односно новата листа е: {1, 2, 3, 4, 11, 12, 5}.
© 2021 International GeoGebra Institute