Хомотетија Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Хомотетија[ <објект>, <фактор на хомотетијата> ]
Го скалира (растегнува) објектот во однос на координатниот почеток за дадениот фактор.


Хомотетија[ <објект>, <фактор на хомотетијата>, <точка-центар на хомотетијата> ]
Го скалира (растегнува) објектот во однос на дадената точка за дадениот фактор.
Забелешка: При хомотетија на многуаголници, Геогебра ги креира и сите трансформирани темиња и отсечки.


© 2022 International GeoGebra Institute