Ротација Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Ротација[ <објект>, <агол> ]
Дава ротација на геометриски објект од страна на даден агол околу оска.
Ротација[ <слика>, <агол> ]
Дава ротација на слика за даден агол околу главната оска.
Ротација[ <објект>, <агол>, <точка> ]
Дава ротација на геометриски објект од страна на даден агол околу дадена точка.
Ротација[ <објект>, <агол>, <точка> ]
Дава ротација на слика за даден агол околу дадена точка.
Забелешка:
  • Вектори не се ротираат околу главна оска или точка P, но околу нивната почетна точка се ротираат.
  • Кога полигон, отсечка или лак се ротира, исто така, се формираат слики од темињата, крајните точки и страните.
  • За текст ротација се употребува РотирајТекст Наредба.
  • Види и Tool Rotate Object around Point by Angle.gif алатка.
© 2021 International GeoGebra Institute