Funkcije

Izvor: GeoGebra Manual
Inačica 1761 od 3. siječnja 2012. u 01:48 koju je unijela Elarac (razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Accessories dictionary.png
Ova je stranica dio službenog priručnika za printanje i PDF. Iz strukturnih razloga obični korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ukoliko pronađete koju grešku na ovoj stranici, molimo da nas kontaktirate.Idite na verziju koju korisnik može uređivati.


Za unos funkcije prethodno trebate definirati varijable kojećete koristiti (npr. brojeve, točke, vektore) ali takožer i druge funkcije.
Primjer:
  • Funkcija f: f(x) = 3 x^3 – x^2
  • Funkcija g: g(x) = tan(f(x))
  • Bezimena funkcija: sin(3 x) + tan(x)
Napomena: Sve dostupne preddefinirane funkcije (kao na primjer. sin, cos, tan) opisane su u poglavlju Preddefinirane funkcije i operatori.

U GeoGebri je moguće koristiti i naredbe za računanje, na primjer, integrala i derivacije funkcije. Možete koristiti naredbu Ako za definiranje uvjetne funkcije.

Napomena: Možete također koristiti naredbe f'(x) ili f''(x), … za računanje derivacija prethodno definirane funkcije f(x).
Primjer: Funkcija f definirana je sa f(x) = 3 x^3 – x^2. Tada možete utipkati g(x) = cos(f' (x + 2)) i dobiti funkciju g.

Nadalje, funkcije se mogu pomicati za vektor (pogledajte naredbu Translacija), a nezavisne funkcije mogu se i pomicati pomoću miša koristeći alat Tool Move.gif Pomicanje. Ostale naredbe Transformacija mogu se primjenjivati na funkcije, no u većini slučajeva rezultat neće biti funkcija već krivulja.

Ograničenje funkcije na interval

Kako biste ograničili funkciju na interval [a, b], možete koristiti naredbu Funkcija ili Ako.

Primjer: Obje naredbe Ako[x≥3 ∧ x≤5,x^2] i Funkcija[x^2,3,5] definiraju ograničenje (restrikciju) funkcije x2 na interval [3,5]

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute