Osobine figure

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 1 decembar 2012 u 03:49; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.


Sljedeće Osobine možete postaviti uz pomoć dijaloškog okvira Osobine.

Vidljivost

Figure možete prikazati ili skriti na radnoj površi na različite načine.

  • Upotrebom alata Tool Show Hide Object.gif Prikaži/Sakrij figuru.
  • Otvaranjem kontekstualnog izbornika i izborom alata Tool Show Hide Object.gif Prikaži figuru za promjenu statusa vidljivosti označene figure.
  • U algebarskom prikazu ikona s lijeve strane svake figure označava njegov trenutni status vidljivosti. Klikom na ikonu direktno možete mijenjati status vidljivosti figure.
  • Možete koristiti alat Tool Check Box to Show Hide Objects.gif Okvir za izbor Prikaži/ Sakrij figuru kako bi upravljali statusom vidljivosti jedne ili više figura.
Napomena: Ako želite figuru učiniti "nevidljivim" u algebarskom prikazu, kreirajte je kao pomoćnu figuru.

Fiksne figure

Figuru možete definirati kao fiksnu pomoću dijaloškog okvira Osobine. Fiksne figure (kao i nezavisnei i zavisne) ne mogu se pomjerati, redefinirati ili brisati.

Ispuna

Za zatvorene krive i područja možete specificirati ispunu koristeći karticu Stil dijaloškog okvira Osobine zadane figure. Tri su tipa ispune:

Standardna (puna)
Ispunit će figuru bojom koja je postavljena u kartici Boja. Ista boja se koristi za crtanje vanjskog ruba figure. Koristeći karticu Stil možete zadati neprovidnost -- npr. konike imaju standardnu neprovidnost 0 što znači da su u popunosti providne.
Sjenčenje
Figure će biti iscrtane, a ugao linija i udaljenost između njih mogu se zadavati. Debljina linije odgovara debljini linije vanjskog ruba figure.
Slika
Možete specificirati lokaciju slike na vašem disku. Slika se ponavlja periodički, a veličina je zadana u pikselima i lijevi gornji ugao se poklapa s lijevim gornjim uglom prikaza.

Dodatno

Dodatna osobine kao na primjer Dinamičke boje i Uvjeti vidlljivosti su objašnjene u članku Napredne mogućnosti.

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute