Решенија Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа наредбаа е достапна само во CAS Поглед.

Решенија[ <равенка> ]
Решава дадена равенката за главната променлива и дава листа на сите решенија.
Пример:
Решенија[x^2 = 4x] дава {4, 0}, решенијата на x2 = 4x.
Решенија[ <равенка>, <променлива> ]
Решава равенка за дадена непозната променлива и дава листа на сите решение.
Пример:
Решенија[x * a^2 = 4a, a] дава \{\frac{4}{x},0\}, решенијата на x a2 = 4a.
Решенија[ <листа од равенка>, <листа од променлива> ]
Решава множество равенки за дадено множество од непознати променливи и дава листа на сите решенија.
Пример:
  • Решенија[{x = 4 x + y , y + x = 2}, {x, y}] дава {{-1, 3}}, единствено решение за x = 4x + y и y + x = 2, Прикажани како \begin{pmatrix} -1&3 \end{pmatrix}.

    • Решенија[{2a^2 + 5a + 3 = b, a + b = 3}, {a, b}] дава {{0, 3}, {-3, 6}}, прикажани како \begin{pmatrix} 0&3\\ -3&6

      \end{pmatrix}
      .
Забелешка: Види и Реши Наредба.
© 2022 International GeoGebra Institute