Коефициенти Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Коефициенти[ <Полином> ]
Дава листа со сите коефициенти \{a_k,a_{k-1},\ldots,a_1, a_0\} на полиномот a_kx^k+a_{k-1}x^{k-1}+\cdots+a_1x+a_0.
Пример:
Коефициенти[x^3 - 3 x^2 + 3 x] дава {1, -3, 3, 0}, односно список на сите коефициенти на x^3 - 3 x^2 + 3 x.
Коефициенти[ <Конусен> ]
Дава листа со коефициентите \{a, b, c, d, e, f\} на конусен пресек во општ облик: a\cdot x^2 + b\cdot y^2 + c + d\cdot x\cdot y + e\cdot x + f\cdot y = 0
Забелешка: За права во имплицитен облик l: ax + by + c = 0 се добива коефициентите користејќи го синтаксот x(l), y(l), z(l).
Пример: Ако е дефинирана правата l: 3x + 2y - 2 = 0: x(l) дава 3, y(l) дава 2, and z(l) дава -2

CAS Поглед

Коефициенти[ <Полином> ]
Дава листа на сите коефициенти на полиномот за главната променлива.
Пример:
Коефициенти[x^3 - 3 x^2 + 3 x] дава {1, -3, 3, 0}, односно листа на коефициентите на x^3 - 3 x^2 + 3 x.
Коефициенти[ <Полином>,<Променлива> ]
Дава листа на сите коефициенти на полиномот за зададената променлива.
Пример:
  • Коефициенти[a^3 - 3 a^2 + 3 a, a] дава {1, -3, 3, 0}, односно список на коефициентите на a^3 - 3 a^2 + 3 a
  • Коефициенти[a^3 - 3 a^2 + 3 a, x] дава \{a^3 - 3 a^2 + 3 a\}
  • Коефициенти[a^3 - 3 a^2 x + 3 a x^2,x] дава \{3a,-3a^2,a^3\}
  • Коефициенти[a^3 - 3 a^2 x + 3 a x^2,a] дава \{1, -3 x, 3x², 0\}
© 2021 International GeoGebra Institute