Animáció

Innen: GeoGebra Manual
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szfmary (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 15., 23:35-kor történt szerkesztése után volt.
Accessories dictionary.png
Ez az oldal a hivatalos használati útmutató nyomtható és PDF-be menthető része. A felépítése miatt az egyszerű felhasználók ezt nem szerkeszthetik. Ha bármilyen hibát találna, kérjük, jelezze felénk.Ugrás a felhasználók által szerkeszthető változathoz.


Automatikus animáció

A GeoGebra nem csak szabad számok és/vagy pontok egyidejű animációját teszi lehetővé, hanem alakzathoz (szakasz, egyenes, függvény, görbe, stb...) rögzített függő pontokét is. Az automatikus animációhoz a szabad számokat/szögeket csúszkaként kell megjeleníteni a Geometria ablakban.

Ha animálni szeretnénk egy szabad számot vagy szöget, illetve függő pontot, kattintsunk a számon, szögön vagy ponton jobb gombbal (Mac OS: Ctrl-click) és válasszuk az Animáció be opciót a megjelenő Helyi menüből. Az animáció megállításához, ismét kattintsunk az Animáció be opción.

Jegyzet: Az animáció elindításakor egy animáció gomb jelenik meg Rajzlap bal alsó sarkában. Ennek segítségével Animate Pause.png leállítható vagy Animate Play.png folytatható az animáció.

A Tulajdonságok párbeszédablak Csúszka fülén beállíthatók az animáció jellemzői:

Egyrészt megadható az animáció sebessége.

Jegyzet: Az 1-es sebesség azt jelenti, hogy az animáció 10 másodperc alatt fut végig egyszer a csúszka intervallumán.

Másrészt meghatározható az animáció ismétlődésének típusa:

⇔ Oszilláló
Az animáció felváltva Növekvő és Csökkenő.
⇒ Növekvő
A csúszka értéke folyamatosan nő. Miután elérte a maximumot, visszaugrik a minimális értékre és az animáció folytatódik.
⇐ Csökkenő
A csúszka értéke folyamatosan csökken. Miután elérte a minimumot, visszaugrik a maximális értékre és az animáció folytatódik.
Jegyzet: Az automatikus animáció közben a GeoGebra zavartalanul funkcionál. A szerkesztés megváltoztatható az animáció futása közben is.

Kézi animáció

Egy szám, szög vagy pont kézi megváltoztatásához válasszuk a Tool Move.gif Mozgatás eszközt. Kattintsunk ezután a szabad számon, szögön vagy egy függő ponton és nyomjuk le a + vagy – gombok, vagy a nyilak egyikét. Nyomva tartva az adott gombot az animáció elindul.

Példa: Ha a pont koordinátája a t szám értékétől függ pl. a P = (2 t, t) összefüggés alapján, akkor "t" folyamatos változásakor a P pont egy egyenesen mozog.
Jegyzet: A csúszka növekedésének lépésközét az objektum Tulajdonságok párbeszédablakának Csúszka fülén állíthatjuk be.

Gyors billentyűk=

  • Shift + nyíl 0.1 egységnyi lépést jelent
  • Ctrl + nyíl 10 egységnyi lépést jelent
  • Alt + nyíl 100 egységnyi lépést jelent
Jegyzet: Egy egyenesen lévő pont a + vagy – gombok segítségével is mozgatható az egyenesen.
© 2021 International GeoGebra Institute