A Geometria Nézet beállításai

Innen: GeoGebra Manual
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szfmary (vitalap | szerkesztései) 2011. október 18., 10:27-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Accessories dictionary.png
Ez az oldal a hivatalos használati útmutató nyomtható és PDF-be menthető része. A felépítése miatt az egyszerű felhasználók ezt nem szerkeszthetik. Ha bármilyen hibát találna, kérjük, jelezze felénk.Ugrás a felhasználók által szerkeszthető változathoz.

A rajzlap Geometria ablakban látszódó részének beállításához a Tool Move Graphics View.gif Rajzlap mozgatása eszközt kell választanunk, majd az egérrel megfoghatjuk és húzhatjuk a rajzlapot. Kicsinyítés és nagyítás a következő módszerekkel valósítható meg:

 • Használható a Tool Zoom In.gif Nagyítás eszköz és Tool Zoom Out.gif Kicsinyítés eszköz a Geometria ablakban
  Jegyzet: A zoomolás középpontja az a pont lesz, amelyre kattintottunk.
 • Az egér görgőjének segítségével is zoomolhatunk a Geometria ablakban.
 • Gyorsbillentyűket is használhatunk a nagyításhoz (Ctrl +) és kicsinyítéshez (Ctrl -).
 • A jobb egérgombbal (Mac OS: Ctrl-gomb) a rajzlap egy üres pontjára kattintva megjelenik a Helyi menü, amelyben szintén lehetőség van zoomolásra.
 • Húzzunk ki az egér jobb gombjával (Mac OS: Cmd-gomb) egy téglalapot a zoomoláshoz. Az egér gombjának felengedése után a kijelölt terület automatikusan kitölti az egész Geometria ablakot.
Jegyzet: Megjeleníthetjük vagy elrejthetjük a koordinátatengelyeket és a rácsot a jobb gombra (Mac OS: Ctrl - klikk) kattintva, majd a megjelenő Helyi menüből a Menu Axes.gif Tengelyek vagy a Grid.gif Rács ikon választásával.

Alakzatok mutatása/rejtése

Az Algebra nézetben az objektumok előtti kis kör ikon mutatja az alakzat aktuális láthatósági állapotát (látható vagy rejtett). Ez megváltoztatható közvetlenül az ikonra kattintva. Lásd még a láthatóság oldalt.

Koordinátatengelyek és rács testreszabása

A koordinátatengelyek és a rács tulajdonságai beállíthatók a Geometria nézet Tulajdonságok párbeszédablakban. Jobb klikk (Mac OS: Ctrl-gomb) a rajzlapon, majd a megjelenő Helyi menüből válasszuk a Rajzlap... lehetőséget.

 • Az Alap fülön beállítható például a koordinátatengelyek színe, vonalvastagsága, léptékük aránya egymáshoz.
 • Az xTengely vagy yTengely füleket választva beállítható külön-külön is a beosztások távolsága, feliratozás, láthatóság, egységek és egyebek. Ha a koordinátatengelyek metszépontjaként (a,b) pontot szeretnénk beállítani, írjuk be a Keresztül paraméterhez az xTengely esetén b , az yTengely esetén a értékét. A Szélhez igazít beállítás azt jelenti, hogy a tengely közvetlenül a képernyő alsó vagy bal oldali szélén helyezkedik el. A Csak pozitív irány beállítás esetén a tengelyeknek a metszésponttól felfelé, illetve jobbra eső része lesz csak látható.
 • A Rács fület választva beállítható például a vonal színe, stílusa, láthatósága, a rácsvonalak távolsága, aránya bizonyos határig. Háromféle rács közül választhatunk: Descartes, Izometrikus, Poláris.
Jegyzet:
 • Bármely módban megváltoztathatjuk a koordinátatengelyek skáláját, ha a Shift gombot (vagy PC- n még a Ctrl -t) lenyomva, az adott tengelyt húzzuk.
 • A tengelyek skálája dinamikusan is megadható. Az Alap fülön például x-minimum: x(A) és y-minimum:y(A) beállítással elérhető, hogy mindig a nézet bal alsó sarkában maradjon az A pont. Ilyen beállításnál azonban nem zoomolhatunk.
© 2021 International GeoGebra Institute