Actie objecten

Uit GeoGebra Manual
Versie door Ccambre (overleg | bijdragen) op 14 mei 2015 om 14:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Sjabloon:Manual Page


Actie objecten zijn handig in anteractieve werkbladen met scripting. Er zijn vier verschillende types:

Aanvinkvakjes

Aanvinkvakjes zijn grafische voorstellingen van Booleaanse waarden. Aanvinkvakjes kan je maken met de knop Aanvinkvakje of het commando Aanvinkvakje.

Invulvakken

Invulvakken werken als invoermogelijkheid voor tekst waarbij een script de invoer verwerkt. De ingevoerde waarde wordt aan de variabele toegekend met de syntax %0.

Voorbeeld: Een invoerveld met een script a=a+%0 zal het getal a verhogen met de ingevoerde waarde. Dit werkt enkel wanneer a een vrij getal is.

Wanneer je met het invulvak de waarde van een vrij object wil kunnen veranderen (of een afhankelijk object herdefiniëren) kan je het object linken aan het invulvak. Op deze manier heb je geen script nodig. Je kunt invulvakken creëren met de knop Invulvak invoegen of het commando Invulvak.

Actieknoppen

Actieknoppen zetten een scrip in werking wanneer je er op klikt. Ook al kan je een script plaatsen op elk mogelijk object, een actieknop werkt vaak intuïtiever. Je kunt actieknoppencreëren met de knop Actieknop invoegen of het commando Actieknop .

Drop-down lijsten

Je kunt de inhoud van een lijst tonen:

  • in het Tekenvenster: selecteer de optie Teken als drop-down lijst in de tab Basis in het Eigenschappenvenster van de lijst.
  • in het Rekenblad: voer een lijst in het rekenblad in. Vink in het eigenschappenvenster van het Rekenblad Gebruik knoppen en aanvinkvakjes aan.

Je kunt verwijzen naar specifieke elementen van een drop-down lijst met de commando's Index van en GekozenElement .

© 2021 International GeoGebra Institute