Funksjoner

Fra GeoGebra Manual
Revisjon per 29. apr. 2013 kl. 12:59 av Arve (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Når du skriv inn en funksjon kan du bruke tidligere definerte variabler (f.eks. tall, punkt, vektorer) i tillegg til andre funksjoner.

Eksempel:
  • Funksjon f: f(x) = 3 x³ – x²
  • Funksjon g: g(x) = tan(f(x))
  • Navnløs funksjon: sin(3 x) + tan(x)
Merk: Alle tilgjengelige forhåndsdefinerte funksjoner (f.eks. sin, cos, tan) er forklart på siden Forhåndsdefinerte funksjoner og operatorer.

I GeoGebra kan du bruke kommandoer til å finne for eksempel integralet og den deriverte av en funksjon. Du kan også bruke kommandoen Dersom til å lage funksjoner med vilkår.

Merk: Du kan også bruke kommandoene f'(x), f''(x), f'''(x), osv for å få de deriverte av en tidligere definert funksjon f(x).
Eksempel: Definer funksjonen f som f(x) = 3 x³ – x². Du kan bruke denne til å lage en funksjon g ved å skrive g(x) = cos(f' (x + 2)).

Funksjoner kan flyttes med en vektor (se kommandoen Flytt). En fri funksjon kan også flyttes ved bruk av verktøyet Tool Move.gif Flytt. Andre transformasjonskommandoer kan brukes på funksjoner, men i de fleste tilfeller blir resultatet en kurve og ikke en funksjon.

Avgrense en funksjon til et intervall

For å avgrense en funksjon til intervallet [a, b], kan du bruke kommandoen Funksjon eller kommandoen Dersom.

Eksempel: Dersom[x≥3 ∧ x≤5,x²] og Funksjon[x²,3,5] er begge definisjoner for funksjonen avgrenset til intervallet [3,5].

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute