ТТест2 Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 17:59, 8 март 2012; направена од LFS (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ТТест2[ <листа на примерок податоци 1>, <листа на примерок податоци 2>, <дно>, <булова> ]
Изведува еден T тест за разликите на две Аритметички Средини на популацијата користејќи ја дадената листа на податоци од примерокот. Крајот има три можности "<", ">" , "≠"кои ја определуваат Алтернативната Хипотеза како што следи:
"<" = разликите на Аритметичките Средини < 0
">" =разликите на Аритметичките Средини > 0
"≠" = разликите на Аритметичките Средини ≠ 0
Ако Pooled = true, тогаш варијансите на популацијата се претпоставува дека се еднакви и простите стандардни девијации се комбинираат во пресметката.
Ако Pooled = false, тогаш варијансите на популацијата не се претпоставува дека се еднакви и простите стандардни девијации не се комбинираат.
Резултатите се даваат во форма на листа {P вредност, T статистички тест}.

ТТест2[ <аритметичка средина на примерок 1>, <стандардна девијација на примерок 1>, <големина на примерок 1>, <аритметичка средина на примерок 2>, <стандардна девијација на примерок 2>, <големина на примерок 2>, <дно>, <булова> ]

Изведува еден T тест за разликите на две Аритметички Средини на популацијата користејќи ја дадената статистика на примерокот. Pooled и Крајот се дефинирани како погоре.
© 2022 International GeoGebra Institute