Минимум Алатка

Од GeoGebra Manual
Преработка од 19:32, 15 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа алатка е достапна само во Табеларен приказ. Постојат два методи како да ја користите:

  • Изберете одредишна клетка, а потоа изберете ја оваа алатка и после тоа изберете го опсегот на клетката. Минимум од избраните клетки ќе се појави во одредишна клетка.
  • Изберете опсег на клетка што содржи повеќе од една клетка и потоа изберете ја оваа алатка. Ако опсегот на клетката има повеќе редови, минимум на секоја колона ќе биде вметнат во рамките на оваа колона. Ако има само еден ред, минимум на ред ќе ќе биде вметнат десно од селекцијата. Ако го држите Shift при кликнување на иконата од оваа алатка, минимум од секој ред во избраната област е пресметан.

Comments

Оваа алатка е достапна само во Табеларен приказ. Постојат два начина како да се користи:

  • Изберете ја одредишната клетка, а потоа изберете ја оваа алатка и после тоа изберете го опсегот на клетки. Минимумот на селектираните клетки ќе се појави во одредишната клетка.
  • Изберете го опсегот на клетки кој содржи повеќе од една клетка, а потоа изберете ја оваа алатка. Ако опсегот на клетките има повеќе редови, минимумот од секоја колона ќе биде пресметан под секоја колона. Ако има само еден ред, минимумот на редот ќе се појави десно од селекцијата. Ако го држите Shift кога кликнувате на иконата на оваа алатка, се пресметува минимум на секој ред од селектираната област.


© 2022 International GeoGebra Institute