ИнверзнаМатрица Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 12:32, 13 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ИнверзнаМатрица[ <матрица> ]
Ја дава инверзната матрица на дадената матрица.
Пример:
ИнверзнаМатрица[{{1, 2}, {3, 4}}] се добива следната инверзна матрица

\begin{pmatrix} -2 & 1\\ 1.5 & -0.5 \end{pmatrix}

.

CAS Синтакса

ИнверзнаМатрица[ <матрица> ]
Ја дава инверзната матрица на дадената матрица.
Пример:
ИнверзнаМатрица[{{a, b}, {c, d}}] се добива следната инверзна матрица

\begin{pmatrix} \frac{d}{a* d- b* c} & \frac{-b}{a* d- b* c}\\ \frac{-c}{a* d- b* c}& \frac{a}{ a* d- b* c} \end{pmatrix}

.
© 2021 International GeoGebra Institute